Drept civilDrept comercialExecutare silitaGDPRVlad PodoleanuContractele de credit încheiate online sunt titluri executorii chiar dacă nu sunt semnate de împrumutați – Decizia ICCJ nr. 23/2019

February 2, 20200
Contractele de credit încheiate online sunt titluri executorii chiar dacă nu sunt semnate de împrumutați, conform Deciziei ICCJ nr. 23/2019

Contractele privind serviciile financiare, spre exemplu cel de credit încheiat online cu o instituție financiară nebancară (IFN), sunt titluri executorii, chiar dacă împrumutatul nu a semnat de mână sau electronic documentul.

Așa a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), într-un recurs în interesul legii. Problema rezolvată de ICCJ prin Decizia nr. 23/2019 e cea a contractelor privind serviciile financiare (printre care și a contractelor de împrumut încheiate online cu IFN-urile, care n-au fost semnate de mână – olograf – sau electronic – semnătură electronică extinsă – de împrumutat).

Așadar, contractul de credit online nesemnat este considerat direct titlu executoriu, însă numai dacă părțile n-au stabilit că semnătura este un element obligatoriu pentru ca documentul să fie valabil (condiție de validitate a contractului).

Decizia ICCJ vine după ce instanțele au avut o practică neunitară până acum. Dacă unii judecători au dat undă verde executărilor silite în baza unor contracte nesemnate, alți judecători au respins solicitările de executare silită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *