Drept civilDreptul FamilieiVlad PodoleanuDivorțul nu se mai poate face prin mediere – Decizia ICCJ nr. 33/2019

March 6, 20200
Avocat dreptul familiei – Divorțul nu se mai poate face prin mediere, conform Deciziei ICCJ nr. 33/2019

Potrivit deciziei ICCJ nr. 33/2019, devenită obligatorie din data de 24 februarie 2020, soții nu pot divorța doar în baza unui acord de mediere. Practic, ICCJ a urmărit să clarifice interpretarea prevederilor din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, în ceea ce privește posibilitatea divorțului de a avea loc prin mediere.

În consecință, soții nu pot divorța doar printr-un acord de mediere, iar, mai mult, acordul de mediere cu privire la desfacerea căsătoriei are doar valoarea unui mijloc de dovadă privind intenția soților de a divorța, existentă la momentul încheierii lui, astfel încât el nu poate fi consfințit de către instanță.

În schimb, foștii soți vor putea, în continuare, să recurgă la mecanismul medierii pentru a stabili elemente anexe divorțului. E vorba de „rezolvarea aspectelor accesorii divorţului”, conform ICCJ. De exemplu, soții pot să se înțeleagă, printr-un acord de mediere, cu privire la forma divorțului (culpă comună sau personală) sau pot să stabilească unele aspecte ce privesc alte chestiuni accesorii (de exemplu, numele soților, după divorț)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *