Contencios administrativ si fiscalDrept civilDrept comercialDrept contraventionalDrept internationalExecutare silitaVlad PodoleanuTranzacțiile transfrontaliere prin care firmele își optimizează taxele, trebuie raportate la ANAF

March 10, 20200
Avocat drept comercial – Aranjamentele transfrontaliere prin care firmele își optimizează taxele și impozitele, trebuie raportate la ANAF

Regulile europene referitoare la raportarea optimizărilor fiscale transfrontaliere, sunt incluse în legislația autohtonă printr-o ordonanță a Guvernului, ce a fost publicată la 31 ianuarie 2020 în Monitorul Oficial. Cei care nu le vor respecta vor risca amenzi de până la 100.000 de lei.

Ordonanța Guvernului 5/2020, care se va aplica de la 1 iulie 2020, este pentru eliminarea practicilor fiscale ce permit companiilor să evite plata taxelor și impozitelor sau să obțină reduceri ale acestora. Actul transpune în Codul de procedură fiscală Directiva (UE) 2018/822 pe care țara noastră este obligată să o pună în aplicare.

Aranjamentul fiscal transfrontalier este considerat unul ce implică fie mai mult de un stat membru al Uniunii Europene, fie un stat membru și o țară terță, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Atunci când va fi vorba de secrete profesionale, companiile sunt cele care vor trebui să facă raportarea, nu intermediarii, cu excepția situațiilor în care se va putea renunța la dreptul secretului profesional (prin acord scris) pentru ca intermediarii să facă raportarea (cum ar fi, spre exemplu cazul avocaților).

Amenzile vor fi între 20.000 lei și 100.000 lei pentru neraportarea aranjamentelor sau raportarea acestora cu întârziere. De asemenea, intermediarii (cum ar fi consultanții fiscali care sfătuiesc companiile) riscă și ei amenzi între 5.000 lei și 30.000 lei dacă nu informează firmele că au de făcut raportări în privința unor tranzacții transfrontaliere cu care le-au ajutat.

Av. Vlad Podoleanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *