Drept contraventionalDrept penalVlad PodoleanuCum angajezi un avocat pentru o rudă aflată în arest?

April 6, 20200
Avocat drept penal – Nu este necesar ca cel arestat să semneze personal contractul de asistență juridică.

Este util de cunoscut că poți apela la serviciile unui avocat pentru o persoană apropiată, dacă aceasta se află în arest preventiv și nu este în măsură să semneze personal contractul de asistență juridică. Statutul profesiei de avocat prevede că în cazul în care avocatul şi clientul convin, o terţă persoană poate fi beneficiarul serviciilor avocaţiale stabilite prin contract, dacă terţul acceptă, chiar şi tacit, încheierea contractului în astfel de condiţii.

Contractul de asistență juridică poate fi încheiat și prin orice mijloc de comunicare la distanţă (ceea ce este recomandabil mai ales în contextul coronavirus). Important este ca persoana arestată să aibă cunoștință despre existența contractului încheiat în favoarea sa.

În acest sens Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că încheierea contractului de asistență juridică de avocat cu rudele inculpatului, fără ca acesta să aibă cunoștință de acest fapt, semnifică lipsa acordului de voință între avocat şi client, cerinţă impusă de art. 121 alin. 2 din Statutul profesiei de avocat. În speță, instanța supremă a constatat că avocaţii nu aveau mandat din partea inculpaţilor pentru declararea unei căi de atac, neexistând mandat nici măcar verbal, avocații precizând că nu au discutat personal cu inculpaţii, ci cu rudele, și neexistând nici mandate speciale din partea inculpaţilor pentru rudele acestora.

În lipsa unui mandat dat, în condiţiile legii, de către persoana arestată (nici măcar verbal, în contextul în care avocaţii au precizat că nu au discutat personal cu inculpaţii), neexistând nici mandate speciale din partea inculpaţilor pentru rudele acestora, Înalta Curte a considerat că nu operează instituţia reprezentării.

În acest context soluția pronunțată a fost respingerea ca inadmisibilă a căii de atac formulate. (Decizia nr. 37/RC din 6 februarie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție).

av. Vlad Podoleanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *