Drept contraventionalDrept penalUncategorizedVlad PodoleanuRăspund penal dacă las o altă persoană care a consumat alcool să îmi conducă mașina?

May 27, 20200
Avocat drept penal – Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că cei care își încredințează mașinile, pentru a fi conduse pe drumurile publice, unor persoane care au consumat alcool, vor răspunde penal doar dacă cele din urmă au un grad de alcoolemie în sânge de peste 0,80 g/l de alcool pur în sânge.

Acest articol vine în contextul în care ne aflăm în perioada stării de alertă și măsurile impuse de Guvern pentru protecția împotriva pandemiei SARS Cov-2 urmează să fie ridicate treptat. În acest sens ne așteptăm la redeschiderea teraselor (în primă fază), restaurantelor, cafenelelor, urmând cu redeschiderea de cluburi, pub-uri sau a marilor festivaluri etc. Spre exemplu, în Italia (țara care a avut cel mai mult de suferit din pricina coronavirus din perspectiva vieților pierdute ori a numărului de persoane infectate) restaurantele, cafenelele și terasele s-au redeschis începând cu 18 mai 2020.

Astfel, odată cu reluarea activităților sociale cu toții știm că vom lua parte la diferite întâlniri cu prietenii și familia, vom merge la restaurante, cluburi sau în alte circumstanțe care va implica probabil și consumul de alcool. De asemenea cunoaștem că atunci când consumăm alcool condusul autoturismului (propriu sau al altuia) iese din discuție. În aceste condiții, dacă nu apelăm la un taxi, recomandarea este să apelăm la un prieten care nu a consumat alcool pentru a conduce mașina. Însă ce se întâmplă dacă știm că și respectivul prieten a consumat alcool?

Codul penal stabilește că este infracțiune fapta unei persoane „care încredințează un vehicul (…) pentru conducerea pe drumurile publice unei alte persoane despre care știe că se află (…) sub influența alcoolului ori a unor substanţe psihoactive (subl. n.)” (art. 335 alin. alin. (3) Cod Penal).

Textul de lege nu precizează, după cum se vede, că ar exista un nivel minim al gradului de alcoolemie pe care persoana căreia i-a fost dată mașina, pentru a fi condusă pe drumurile publice, trebuie să îl aibă. După cum reiese și din actul de sesizare al ICCJ, din partea instanței care judeca litigiul ce a stat la baza întrebării adresate Înalte Curți, formularea textului putea duce la diferite concluzii, în funcție de argumentele aduse pentru o concluzie sau alta.

Pe de o parte, un argument în vederea interpretării care a fost dată și de Înalta Curte de Casație si Justiție era că o altă faptă, adică cea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului (discutăm, deci, nu de o încredințare, ci de o conducere de către deținătorul mașinii) prevede nivelul minim de alcoolemie de peste 0,80g/l, pentru a atrage incidența legii penale. În acest context, nu ar fi justificat un regim mai aspru în privința încredințării, spre deosebire de fapta prevăzută anterior, unde nivelul minim de alcoolemie este necesar.

Pe de altă parte, există argumente de ordin textual și chiar sistemic ce ar sugera o interpretare contrară. De exemplu, fix excluderea din textul de lege ce sancționează încredințarea mașinii unei persoane despre care autorul știe că a consumat alcool a gradului minim de alcoolemie este o dovadă că acel grad minim nu se aplică și în acest caz.

ICCJ a stabilit însă luni, 25 mai 2020, în cadrul Deciziei nr. 14/2020 (decizie pronunțată pentru dezlegarea unei chestiuni de drept), că, pentru a răspunde pentru fapta de încredințare a unui vehicul – pentru a fi condus pe drumurile publice – unei persoane care a consumat alcool, deținătorul mașinii trebuie să fi știut că acea persoană a consumat alcool. Mai mult, persoana căreia i-a fost încredințat vehiculul trebuie să fi avuto îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge”, a reținut ICCJ.

Cu alte cuvinte, deținătorul unei mașini care îi încredințează mașina unei persoane despre care nu a știut că a consumat alcool nu va răspunde penal. Mai mult, chiar dacă deținătorul a știut că persoana căreia i-a fost încredințată mașina a consumat alcool, primul nu vă răspunde penal, dacă cea din urmă nu a avut nivelul minim de alcoolemie la care ne-am referit mai sus.

După publicarea deciziei integrale a ICCJ în Monitorul Oficial vom ști, însă, cu claritate motivele concrete pentru care Înalta Curte a decis în maniera în care a făcut-o.

În concluzie, este de evitat încredințarea mașinii și unei alte persoane care a participat la o petrecere, dacă ești în dubii cu privire la consumul de alcool de către aceasta din urmă.

av. Vlad Podoleanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *