Avocat drept fiscal – ANAF urmărește categorizarea contribuabililor în funcție de riscul fiscal. Atât firmele, cât și persoanele fizice autorizate (PFA) vor fi controlate, în viitorul apropiat, în funcție de riscul pe care-l prezintă, acesta fiind stabilit în funcție de comportamentul lor fiscal.
Fiscul analizează în această perioadă pe toți cei care nu și-au plătit dările scadente lunile trecute, deși nu au fost afectați de pandemie, încercând totodată să-i convingă pe contribuabili să se conformeze voluntar la plata dărilor fiscale, telefonic sau prin poștă, inclusiv cea electronică, potrivit unui document al Executivului care ne arată planurile în derulare și de viitor ale Finanțelor și ale ANAF. Sunt menționate controale în anumite domenii, dar și modernizarea unor platforme folosite acum de contribuabili, conformarea în materia prețurilor de transfer, precum și îmbunătățirea analizei de risc.
„În funcție de clasa de risc în care se încadrează un contribuabil, metodele noastre de intervenție vor fi diferențiate. Pentru cei din categoria risc fiscal mic și mediu, vom transmite notificări și vom media, împreună cu contribuabilii, problemele pe care noi le vedem. Evident că, pentru contribuabilii clasificați în categoria de risc fiscal ridicat, vom utiliza instrumentele de procedură de care Fiscul dispune și în prezent – inspecții fiscale și controale antifraudă”, a explicat președintele Fiscului, Mirela Călugăreanu, subliniind că această politică a început să fie pusă în practică.
La ce să te aștepți în practică?
După cum știm din practică, există un tipar utilizat de autorități pentru a confirma sau a infirma riscurile pe care le identifică, înainte de a decide că este cazul pentru un control amănunțit la un contribuabil sau la altul. Pe scurt, ideea este că inspectorii antifraudă derulează un control inopinat și apoi se decide dacă există motive solide pentru a declanșa o inspecție fiscală. Comparativ, controlul inopinat este scurt, țintit și nu necesită multe resurse, iar inspecția fiscală este de durată, complexă și necesită resurse considerabile din partea ANAF. Practica inspectorilor ANAF din ultima perioadă arată că aceștia urmează o procedură anume atunci când decid să declanșeze sau nu o inspecție fiscală la o companie. Mai precis, se derulează un control operativ și inopinat al Direcției Antifraudă, prin care inspectorii își dau seama dacă riscurile pe care le bănuiau sunt confirmate sau infirmate.
Ce prevede planul de acțiuni pentru implementarea Programului Național de Reformă 2020 și a Recomandărilor Specifice de Țară 2020?
Iată pe scurt câteva dintre chestiunile ce vizează contribuabilii în mod direct, din perspectiva măsurilor de implementat sau deja implementate de către Ministerul de Finanțe și de către ANAF:
-
- Conformarea la plata obligațiilor fiscale: pe lângă acordarea de facilități fiscale pentru bunii plătitori, Fiscul va identifica primii 100 de contribuabili mari plătitori și pe primii 100 cu cele mai mari restanțe față de Fisc (termen de finalizare de finalizare – trimestrul IV 2020);
- O altă intenție menționată expres este analiza sumelor declarate și neplătite de către contribuabili în perioada stării de urgență/alertă, precum și solicitarea și analiza soldurilor disponibilităților existente în conturile bancare ale contribuabililor mari plătitori/debitori, care nu și-au plătit obligațiile scadente în perioada stării de urgență/alertă;
- Fiscul va contacta contribuabilii pentru a-i convinge să plătească obligațiile fiscale, dacă s-a constatat că nu au fost afectați de criza COVID-19;
- Se vor institui măsuri asigurătorii care vor garanta recuperarea obligațiilor bugetare;
- Extinderea măsurilor de recuperare de la debitorii analizați la persoanele fizice răspunzătoare pentru neplata obligațiilor bugetare, prin analiza atragerii răspunderii solidare;
- Creșterea conformării voluntare în domeniul prețurilor de transfer: vizează consolidarea capacității administrative și profesionale a personalului inspecției fiscale implicat în verificarea prețurilor de transfer, intensificarea pregătirii inspectorilor fiscali în domeniul preturilor de transfer, promovarea publică a posibilităților de emitere a acordurilor de preț în avans și a soluțiilor fiscale individuale anticipate, precum și programarea de întâlniri de asistență contribuabili pe teme aferente prețurilor de transfer;
- Armonizarea riscurilor identificate la nivelul activităților de administrare fiscală, inspecție fiscală, vamale și de antifraudă fiscală cu scopul creării unui profil unic de risc al contribuabilului;
- Comunicarea cu contribuabilii în activitatea de colectare a creantelor bugetare se va realiza cu prioritate, prin contactare telefonică ori prin mijloace electronice la distanță (poșta electronică etc.)
Inspecții fiscale și controale Antifraudă
Cât privește capitolul acțiunilor de control, se prevede consolidarea controalelor în domeniul comerțului electronic, precum și investigarea cazurilor de fraudă specifice perioadei de criză sanitară (aici controalele sunt în derulare deja, cu termen de finalizare – trimestrul I 2021).
În Planul de acțiuni pentru implementarea Programului Național de Reformă 2020 și a Recomandărilor Specifice de Țară 2020 se prevede: „Condițiile de piață generate de apariția pandemiei COVID-19 au creat dezechilibre între cerere și ofertă și au determinat creșteri de prețuri ale unor produse (de ex. produse de igienă, materiale sanitare și produse alimentare de bază). Acest fenomen a favorizat tendințele de fraudare a bugetului de stat prin intermediul unor societăți cu comportament fiscal neadecvat.
Astfel, în perioada stării de urgență a fost demarată o acțiune de monitorizare și verificare a contribuabililor care comercializează astfel de produse, scopul principal fiind identificarea celor care au realizat un salt semnificativ de preț și evaluarea modului în care au fost îndeplinite obligațiile fiscale pe tot lanțul tranzacțional, la finalul unei perioade fiscale.
Măsura vizează valorificarea analizelor de risc efectuate la agenții economici care au desfășurat, în perioada stării de urgență, comerț cu materiale sanitare, prin finalizarea controalelor antifraudă la contribuabilii care se sustrag de la plata obligațiilor fiscale”.