Avocat drept contravențional – Important de reținut pentru toți utilizatorii de trotinete electrice este că în calitatea lor de participanți la trafic trebuie să respecte semnificațiile semnalizării rutiere şi toate regulile de circulație.
La nivelul orașului Brașov s-au înmulțit numărul utilizatorilor de trotinete electrice, acestea putând fi și închiriate temporar din orice colț al orașului. In aceste condiții este util și important de știut ce obligații avem când utilizăm aceste mijloace de transport in traficul de zi cu zi.
Ce prevede Codul Rutier?
Conform dispozițiilor Codului Rutier, trotineta electrică este vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu un loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mică sau egală cu 540 mm în cazul celor cu două roţi, respectiv la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric; punctul de şedere de referinţă sau punctul R are înţelesul prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2013, respectiv un punct definit pe planurile constructorului vehiculului pentru fiecare loc șezând și stabilit în raport cu sistemul de referință tridimensional.
Vârsta minimă de la care aceste vehicule pot fi conduse pe drumurile publice este de 14 ani. Pentru minorii între 14-16 ani este obligatorie purtarea căstii de protecție la momentul conducerii trotinetei pe carosabil.
De reținut este și faptul că in ipoteza în care carosabilul este prevăzut cu o pistă specială pentru biciclete, utilizatorii de trotinete electrice sunt obligați să utilizeze exclusiv această bandă.
Doar dacă această bandă lipsește trotinetele pot fi utilizate pe carosabil, dar numai pe secțiunile de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.
Este interzisă:
- Conducerea trotinetelor pe trotuar;
- Trasportul unui alt pasager pe trotinetă;
- Conducerea trotinetei neechipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente pe timp de noapte.
De reținut pentru toți utilizatorii de trotinete electrice, în calitatea lor de participanți la trafic – este obligatorie respectarea semnificațiilor semnalizării rutiere şi toate regulile de circulație.
Astfel utilizatorii de trotinete electrice trebuie sa respecte indicațiile semnelor de circulatie STOP, Cedeaza Trecerea, să acorde prioritate pietonilor la trecerile de pietoni, să semnalizeze și să se asigure la momentul schimbării direcției de mers, să respecte regulile de circulatie în intersectiile semaforizate și în cele cu sens giratoriu s.a.m.d.
Sancțiuni
Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu 4 sau 5 puncte-amendă. Vă reamintim că punctul de amendă este stabilit în anul 2020 la suma de 223 de lei.
Astfel, respectați obligațiile pe care le aveți ca participanți la trafic și conduceți prudent!
One comment
Liana Dewater
June 28, 2021 at 1:49 pm
articolo perfetto grazie