Dreptul munciiGDPRVlad PodoleanuDe ce nu poți cere vaccinarea candidaților în vederea angajării și nici recomandabil să întrebi candidatul dacă s-a vaccinat?

March 10, 20210
Avocat dreptul muncii & GDPR: Vaccinarea împotriva COVID-19 este, în acest moment, opțională și nu poate fi impusă de firme propriilor angajați, nici stabilirea unei condiții legate de vaccinare pentru angajarea unui candidat nu este posibilă, deoarece aceasta ar putea fi considerată discriminatorie. Chiar dacă vorbim de actuali sau potențial angajați (recrutare), vorbim automat de prelucrarea unor date personale ce intră într-o categorie specială.

Spre exemplu, dacă vaccinarea ar fi un criteriu pentru angajare, o persoană care, din motive religioase, medicale sau legate de vârstă, nu se vaccinează, ar putea pierde postul pentru care candidează, în condițiile în care cel ales de firmă în defavoarea acesteia ar avea competențe similare sau chiar inferioare, ceea ce s-ar putea traduce ca discriminare a acelei persoane.

Ce prevede legislația muncii?

Legislația în vigoare nu prevede vaccinarea drept o condiție ce trebuie luată în considerare la recrutarea candidaților, ci subliniază că evaluarea candidaților se realizează cu precădere din punct de vedere profesional.

Posibile implicații ce pot apărea pentru angajatorii care decid, totuși, impunerea vaccinării candidaților drept condiție de angajare sunt riscul de discriminare, de restricționare a dreptului la muncă și, nu în ultimul rând, de încălcare a drepturilor omului.

Astfel, prin impunerea unei astfel de condiții la angajare, firmele riscă să încalce atât prevederile constituționale, cât și pe cele ale Codului muncii. Este vorba, mai exact, despre încălcarea dreptului la muncă și a libertății muncii.

În plus, condiționând angajarea unei persoane de vaccinare, se poate pune problema și a unei eventuale încălcări a drepturilor la integritate a persoanei sau la respectarea vieții private.

De asemenea, trebuie luată în calcul și ipoteza în care un candidat și-a făcut vaccinul pentru a întruni condițiile de recrutare din cadrul unui angajator și are reacții adverse. În acest context nu este exclus ca acel candidat să solicite prejudicii din partea angajatorului.

Angajatorul poate măcar întreba candidatul dacă s-a vaccinat? Pentru siguranță, răspunsul este tot unul negativ.

Să-i întrebi pe candidați, la recrutare, ori pe propriii angajați dacă s-au vaccinat sau au de gând să o facă presupune totodată și o prelucrare de date personale. Una pe care firmele ar fi într-o oarecare dificultate să o motiveze legal. La acest moment, cel puțin, legislația nu le dă firmelor dreptul să le pretindă vaccinarea angajaților sau să le pretindă să spună dacă s-au vaccinat sau nu.

Chiar dacă angajatorul nu poate să condiționeze angajarea unui candidat de vaccinarea împotriva COVID-19, poate, totuși, să-l întrebe dacă a făcut-o deja? Din nou, răspunsul este negativ.

De ce? Deoarece, așa cum e prevăzut în Codul muncii, “informațiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum și aptitudinile profesionale”.

În acest context, e dificil de stabilit în ce măsură informațiile cerute candidaților despre vaccinare au legătură cu capacitatea acestora de a ocupa un post sau cu aptitudinile lor profesionale.  S-ar putea cel mult argumenta că răspunsul la întrebarea dacă candidații s-au vaccinat, este necesar și util pentru a asigura sănătatea și securitatea în muncă a salariaților („SSM”).

Pe de altă parte, dreptul angajatorului de a obține aceste informații de la candidat nu este stabilit în mod expres în legislație, iar jurisprudența din domeniu stabilește că obligațiile angajatorului privind sănătatea și securitatea în muncă vizează doar aspectele legate de muncă, aici revenind rolul antreprenorului (prin avocatul său) care să argumenteze că și combaterea unei epidemii, precum cea de coronavirus, se încadrează aspectelor vizate de SSM.

Pentru a avea o imagine de ansamblu, comparăm situația din țara noastră cu cea din alte țări europene. Astfel, exact cum se întâmplă și la noi, în Ungaria, un candidat nu poate fi întrebat dacă s-a vaccinat. În Bulgaria, în schimb, atâta vreme cât toți candidații primesc această întrebare, angajatorii pot solicita informații de la candidați în legătură cu vaccinarea lor. În Germania, regula e că angajatorul are voie să pună întrebări cu privire la boli contagioase care i-ar putea afecta și pe ceilalți salariați sau colaboratori, adică și cu privire la COVID-19.

av. Vlad Podoleanu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *