Avocat CEDO: O hotărâre recentă a Curtii Europene a Drepturilor Omului („CEDO”) a statuat că dreptul unei persoane de a fi uitat nu încalcă libertatea presei si nici dreptul publicului de a fi informat despre evenimentele din trecut și istoria contemporană.
În soluționarea cauzei Hurbain contra Belgiei, Curtea a hotărât că decizia prin care un cotidian a fost obligat să anonimizeze versiunea digitală a unui articol publicat în anul 1994, pentru a respecta „dreptul de a fi uitat” al unui șofer care a fost implicat într-un accident rutier fatal, este una legală.
Care a fost contextul cauzei CEDO?
Articolul din ziarul „Le Soir”, al cărui editor era domnul Hurbain, menționa numele complet al unui conducător auto, responsabil pentru comiterea unui accident rutier, care a și fost condamnat în anul 2000. Conducătorul auto și-a ispășit pedeapsa și a fost reabilitat în anul 2006 iar arhiva ziarului a fost urcată în format electronic pe internet în anul 2008.
Persoana a cerut eliminarea din articolul online a referirii la identitatea sa. A arătat că prin introducerea numelui său pe site-ul ziarului sau pe Google se ajunge la articolul respectiv. Instanțele naționale din Belgia, pe baza dreptului „de a fi uitat” au decis că trebuie făcută anonimizarea în articolul de pe site-ul ziarului prin înlocuirea numelui complet al persoanei cu X.
Editorul s-a plâns curții de la Strasbourg (CEDO).
Optica CEDO
CEDO a analizat chestiunea din perspectiva dreptului la viață privată a autorului accidentului și dreptul la libera exprimare a editorului ziarului care a relatat despre accident.
Curtea a amintit că arhivele digitale sunt o sursă valoroasă pentru informare și cercetare cu privire la trecut, în special prin faptul că sunt imediat accesibile publicului, în general gratuit. Instanțele naționale trebuie să fie atente atunci când primesc cereri de anonimizare sau de modificare a versiunii electronice a unui articol deja arhivat.
Curtea a motivat că articolul în cauză nu prezintă importanță pentru informarea publicului, la douăzeci de ani de la producerea evenimentului, se încalcă dreptul la imagine a șoferului în cauză, care și-a ispășit pedeapsa și a urmat procedura legală pentru a se reabilita.
Chiar și o persoană condamnată are dreptul de a cere să fie uitată, pentru reintegrarea sa în societate, altfel arhivele online a ziarelor s-ar transforma într-un fel de cazier virtual, cu toate că o persoană a fost reabilitată.
Curtea a arătat, de asemenea, că șoferul nu este o persoană publică și prin eforturile sale în sensul solicitării anonimizării articolului în cauză a depus toate diligențele pentru a rămâne în afara reflectoarelor mediatice.
Decizia prezintă importanță pentru dreptul la reabilitare efectivă al oricărei persoane condamnate penal, decizia Curții subliniind importanța eliminării așa-zisului ”cazier judiciar virtual”, în ipoteza în care persoana condamnată și-a ispășit pedeapsa și s-a dispus reabilitarea sa conform legii.
Argumentul CEDO în sensul anonimizării articolelor publicate în spații virtuale, în astfel de cazuri, are în vedere faptul că site-urile web sunt instrumente de informare și comunicare deosebit de diferite de presa scrisă, în special în ceea ce privește capacitatea lor de stocare și diseminare a informațiilor.
Comunicațiile online și conținutul acestora fiind mult mai susceptibile decât publicațiile pe suport de hârtie să interfereze cu exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale, în special a dreptului la respectarea vieții private.
Concluzionând, cauza Hurbain contra Belgiei reprezintă un important pas în direcția eficientizării reabilitării efective a imaginii personale pentru persoanele ce și-au ispășit pedeapsa și s-au reabilitat în condițiile legii, oferind garanția unui nou început, chestiune de multe ori iluzorie până în prezent.
3 comments
Pont
July 3, 2021 at 9:31 pm
Un font mai mic nu ai gasit pentru versiunea de mobil ? Am 30 de ani, vedere perfecta si a trebuit sa dau zoom ca sa pot citi articolul. Dupa primele cateva randuri am renuntat la a mai citi
vlad podoleanu
July 5, 2021 at 1:05 pm
Buna ziua,
Multumim pentru feedback-ul dumneavostra. Structura site-ului PPlegal este configurata astfel incat cititorii sa fie in masura sa citeasca articolele noastre in conditii optime, indiferent de device-ul utilizat. Cu toate acestea, mai pot exista si chestiuni precum cea mentionata de dumneavoastra, astfel incat am informat colegii IT pentru identificarea si remedierea problemei.
Cele bune,
Echipa PPlegal
דירות דיסקרטיות בתל אביב
September 4, 2022 at 11:43 am
Itís hard to come by educated people for this subject, but you seem like you know what youíre talking about! Thanks