Drept comercialDrept penalVlad PodoleanuCCR: Stabilirea amenzilor penale pentru persoanele juridice în funcție de cifra de afaceri, este o modalitate neconstituțională de individualizare a pedepselor.

November 26, 20211
Avocat drept penal: Întreg articolul 137 din Codul penal vizează modul de stabilire a amenzilor penale pentru persoanele juridice. Curtea Constituțională a României (CCR) a găsit problematic din punct de vedere constituțional doar sintagma „cifra de afaceri”. Modul cum se stabilește o amendă penală se face în baza sistemului zilelor-amendă.

În  ședința din data de 28 octombrie 2021, CCR, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile at. 137 alin.(3) teza a doua, cu referire la sintagma „cifra de afaceri”, din Codul penal sunt neconstituționale. Art.137 are denumirea marginală -„Stabilirea amenzii pentru persoana juridică”, iar alin.(3) teza a doua prevede: „[…]Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se determină ținând seama de cifra de afaceri, în cazul persoanei juridice cu scop lucrativ, respectiv de valoarea activului patrimonial în cazul altor persoane juridice, precum și de celelalte obligații ale persoanei juridice.”

Pentru faptul că legea penală nu definește conceptul de cifră de afaceri și nu ar fi normal ca acesta să fie împrumutat legislativ din zona fiscal-contabilă, dar și pentru că legiuitorul nu a ales o perioadă de referință, Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională sintagma „cifra de afaceri” din articolul ce tratează stabilirea amenzilor penale pentru persoanele juridice.

Deocamdată nu avem motivarea CCR, ci un rezumat al rațiunii care a stat la baza acestei decizii – o dată, că nu avem o definiție a sintagmei respective în Codul penal, iar, în al doilea rând, instanța nici nu știe la ce perioadă de referință să se raporteze, întrucât cifra de afaceri poate să difere semnificativ de la o perioadă la alta: „legea penală în vigoare nu stabilește înțelesul sintagmei «cifra de afaceri» în raport cu care instanța determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ. Definițiile din domeniul fiscal și al concurenței referitoare la sintagma «cifra de afaceri» au aplicabilitate restrânsă, specializată la materiile precizate, translatarea lor în materie penală pentru a determina cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în cazul stabilirii amenzii pentru persoana juridică cu scop lucrativ fiind contrară principiului legalității.

Totodată, Curtea a constatat că norma penală criticată este lacunară și în ceea ce privește determinarea/reținerea, din punct de vedere temporal, a cifrei de afaceri a persoanei juridice cu scop lucrativ în raport cu care instanța determină cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă”.

Codul penal stabilește niște limite generale ale cuantumului unei zile-amendă, precum și niște limite speciale, așa cum se întâmplă și la pedepsele cu închisoarea. Ca să stabilească o amendă sau o pedeapsă cu închisoarea, judecătorul ține cont însă de mai multe criterii. În cazul amenzilor penale pentru firme (amenda penală fiind sancțiunea principală pentru persoanele juridice, orice altceva ce dispune judecătorul fiind o pedeapsă complementară), instanța făcea o apreciere a cuantumului zilei-amendă în baza cifrei de afaceri, iar numărul zilelor-amendă le stabilește ținând cont de alte criterii. Practic, efectul deciziei e că instanțele nu se vor mai putea folosi de criteriul cifrei de afaceri în individualizarea pedepsei amenzii.

Problematica cifrei de afaceri nu a fost lămurită de legiuitor, mai ales în sfera dreptului penal

Chiar mediul de afaceri a reclamat lămuriri privind noțiunea de cifră de afaceri atunci când Guvernul a venit cu facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Astfel, ca să vadă dacă pot să aplice taxele salariale reduse, firmele trebuiau să se raporteze la o anumită cifră de afaceri – doar că ordonanța cu pricina nu prevedea nicio definiție pentru aceasta. Pe lângă asta, în aceeași ordonanță erau stabilite amenzi pentru companii din sectorul energiei și gazelor naturale care se raportau la procente din cifra de afaceri.

Cu toate că domeniul discuției era evident cel fiscal în cazul aplicării taxelor salariale reduse, firmele aveau dubii între noțiunile cu care operau (cifra de afaceri contabilă sau cifra de afaceri fiscală) și nu știau de care dintre acestea să se folosească pentru a aplica în mod corect regimul fiscal avantajos.

Fără a intra în detalii specifice privind diferitele tipuri de cifre de afaceri, în sens larg, cifra de afaceri reprezintă suma totală obținută din vânzările produselor și a serviciilor prestate pe o perioadă de timp determinată. Altfel spus, cifra de afaceri este totalul veniturilor realizate de o firmă în urma activității desfășurate.

Av. Vlad Podoleanu

One comment

  • שירותי ליווי

    August 23, 2022 at 8:27 am

    Can I just say what a relief to uncover an individual who really understands what theyre talking about on the web. You certainly know how to bring a problem to light and make it important. More people ought to read this and understand this side of the story. I was surprised that you arent more popular given that you most certainly have the gift.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *