Avocat drept fiscal -Modificarile aduse Codului fiscal precum și explozia pieței de tranzacționare a cripromonedelor au generat mai multe nelămuriri de ordin fiscal în rândul persoanelor fizice care tranzacționează pe aceste piețe.
Acest scurt articol vine să ofere răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de modalitatea de impozitare a câștigurilor realizate din această activitate, cota de impozitare aplicabilă precum și data limită pentru declararea și efectuarea plății impozitelor aferente, cu evidențierea eventualelor sancțiuni pentru nedeclararea acestor venituri.
Cum sunt „văzute” de legislația fiscală din România veniturile obținute din tranzacționarea de Criptomonedă?
Veniturile realizate de persoanele fizice din tranzacționarea de Criptomonedă se încadrează în categoria Veniturilor din alte surse, venituri tratate de Codul Fiscal la Titlul IV – „Impozitul pe venit”.
Art. 114 alin. 2 lit. m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal stabilește că veniturile realizate din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile pentru persoanele fizice.
Noțiunea de venit realizat din tranzacționare are în vedere câştigul efectiv realizat din transferul de monedă virtuală, câștig determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.
Mai exact, se va impozita numai profitul efectiv obținut de persoana fizică din tranzacționarea de monedă virtuală. De exemplu daca o persoana fizica investeste o suma de 1000 de euro in achizitionarea de criptomonedă și urmare a tranazacționarii pe piată obtine, in cursul unui an, un venit de 200 de euro, valoarea direct impozabilă va fi cea de 200 de euro.
Veniturile obținute sub valoarea plafon de 200 de lei pe tranzacție nu se vor impozita cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei.
Când trebuie declarate veniturile obținute din tranzacționarea de Criptomonedă?
Contribuabilii care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a depune declaraţia unică (Declaratia 212) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
De reținut că în cazul veniturilor obținute din tranzacționarea de Criptomonedă obligația de declarare și achitare a impozitului aferent se aplică începând cu impozitul pe venit datorat pentru veniturile realizate în anul 2019.
Cum se calculează impozitul datorat și ce cote de impozitare se aplică acestor venituri?
Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra câştigului efectiv realizat din transferul de monedă virtuală determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie. Toate platformele de tranzacționare oferă utilizatorilor lor posibilitatea urmaririi veniturilor efectiv obținute din activitatea de tranzacționare, astfel ca urmarirea veniturilor de declarat, la finalul anului fiscal este facilă din acest punct de vedere.
Suplimentar cotei de 10% reprezentand impozitul pe venit se datorează și contributii la asigurarile sociale (10,5% +5,5% ) dacă prin declaratia unica depusă se estimează pentru anul curent venituri din această activitate a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară la data de 25 mai.
Posibile sancțiuni pentru nedepunerea declaratiei unice referitoare la aceste venituri.
Întrucât creanțele fiscale se prescriu în termen de 5 ani de la scadența acestora, în ipoteza în care ANAF va identifica obținerea de venituri din tranzacționarea de monedă virtuală, va putea calcula penalități la impozitul datorat retroactiv cu cinci ani, penalitati ce pot insuma sume considerabile.