Avocat proprietate intelectuală: Inteligența artificială, tot mai des întâlnită și utilizată, reprezintă o importantă parte a transformării digitale, dar oare întrunește criteriile de legalitate? Metodele prin care aceasta este concepută și “antrenată” pentru a ajunge la produsul final cât și rezultatele generate ridică semne de întrebare în contextul legilor care reglementează proprietatea intelectuală.
1. Ce este inteligența artificială ?
Inteligența artificială (AI) este o tehnologie inovatoare concepută pentru a imita funcțiile cognitive umane, fiind utilizată ca sprijin în diferite activități sau ajungând chiar să înlocuiască oamenii în anumite domenii sau situații. Exemple de astfel de programe care se bucură de atenția „publicului” sunt MidJourney, folosit pentru generarea de imagini sau ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, care este utilizat pentru a genera text.
Inteligența artificială, tot mai des întâlnită și utilizată, reprezintă o importantă parte a transformării digitale, dar oare întrunește criteriile de legalitate? Metodele prin care aceasta este concepută și “antrenată” pentru a ajunge la produsul final cât și rezultatele generate ridică semne de întrebare în contextul legilor care reglementează proprietatea intelectuală.
2. Inteligența artificială din perspectivă legală
La momentul actual, legislația Uniunii Europene nu a reușit să reglementeze în integralitate dezvoltările rapide din domeniul AI, procesul de propunere și punere în aplicare necesitând o perioadă mai îndelungată.
Primul proiect de Lege al Parlamentului European cu privire la inteligența artificială, aflat în negociere de către europarlamentari, din iunie 2023, vrea să reglementeze o definiție clară a AI, să asigure sisteme sigure și transparente și care să nu încalce totodată legile aflate deja în vigoare. Printre propunerile aduse de Parlamentul European se regăsesc și reglementări în ceea ce privește inteligența artificială generativă, precum evidențierea faptului că informația este generată de un program bazat pe AI, și o mai mare transparență din partea dezvoltatorilor în ceea ce privește datele utilizate pentru instruire.
Inteligența artificială își poate dovedi utilitatea atât în domenii cum sunt cel medical, cel economic, cât și în cel judiciar, însă privitor la informațiile procesate și generate, nu avem certitudinea că acestea corespund realității.
Comisia Europeană a adus în primăvara anului 2021 propunerea de regulament în cadrul căruia sunt clasificate gradele de risc întâmpinate în utilizarea inteligenței artificiale. Cele patru categorii sunt: risc inacceptabil, risc ridicat, risc limitat și risc minim.
3. Poate încălca AI drepturile de autor?
Pentru avansarea acestor tehnologii, dezvoltatorii utilizează un proces numit instruire, care constă în „digerarea” de informații de către AI, în principal preluate de pe internet. Aceste informații vin în cantități considerabile fiind imposibil de verificat manual, existând riscul de a fi folosite și date protejate de drepturi de autor.
Lucrul acesta poate expune dezvoltatorii la diferite probleme din punct de vedere legal. Un exemplu recent în care o astfel de problemă a fost întâmpinată este cazul în care doi autori americani au dat în judecată OpenAI , acuzând că algoritmul lor, GPT, ar fi utilizat la instruire, texte care conțin fragmente din operele lor protejate de drepturi de autor. Astfel de acțiuni legale pot afecta reputația și activitatea antreprenorilor din domeniul AI.
Aici intervine dilema privitoare la corectitudine și legalitate, ținând cont că programele de inteligență artificială generează conținut asemănător cu ce au asimilat pe parcursul antrenării (ex. MidJourney e puternic influențat de operele de artă preluate de pe internet, ChatGPT de articolele și textele pe care a fost antrenat).
Pornind de la cele menționate mai sus, pot exista două perspective:
- Multe dintre datele preluate sunt protejate de drepturi de autor, ceea ce ridica problema legalității, a plagierii și totodată autorii originali își pot pierde stilul propriu.
Identitatea și personalitatea operelor de artă, atât privind textele cât și imaginile, este periclitată, AI fiind foarte convingătoare, existând posibilitatea de a fi folosită pentru a imita anumiți autori. Un exemplu în care se ridică problema moralității este cel reprezentat de evenimentul la care un participant la un concurs de opere de artă a câștigat cu o imagine generată de MidJourney.
- Dintr-o altă perspectivă, am putea ridica întrebarea dacă nu e oare această prelucrare a lucrărilor originale un lucru similar cu cel al unui om care se inspiră de la un anumit autor/artist și, ca urmare, propriile sale creații poartă o ușoară amprentă provenită din lucrările originale?
Chiar dacă informația pe care se face antrenarea aparține unei persoane, AI o prelucrează și nu generează în totalitate copii identice cu originalul. De asemenea, pentru a obține rezultate remarcabile folosind AI, este nevoie de timp și de lucru efectiv. Susținând un exemplu pentru această afirmație, poate fi menționat bărbatul care a câștigat folosind Midjourney. Acesta a refăcut imaginea și a modificat-o de zeci de ori până a ajuns la produsul final. Se poate spune că reduce creativitatea, dar drepturile de autor sunt un subiect care ridică multe semne de întrebare și dezbateri.
Utilizatorii incorect informați ai inteligenței artificiale pot folosi această tehnologie pentru a crea diverse lucrări sau opere. Totuși, din cauza modului în care programele de inteligență artificială sunt antrenate și învățate să genereze conținut, rezultatele obținute pot fi extrem de similare cu alte creații protejate de drepturi de autor. Astfel, utilizatorii care se bazează pe rezultatele oferite de AI pot fi expuși unor posibile acțiuni legale în cazul în care se consideră că au încălcat drepturile de autor prin utilizarea sau publicarea acestor lucrări.
Inteligența artificială este în continuare un subiect amplu și dezbătut în întreaga lume. Dat fiind că inteligența artificială are un impact din ce în ce mai mare în societate, legiuitorii încearcă să înțeleagă și să reglementeze această tehnologie într-un mod corespunzător, însă, dezbaterea asupra reglementării AI poate fi una complexă și plină de provocări, astfel încât să nu fie aduse atingeri atât utilizatorilor, cât și dezvoltatorilor de AI.
Av. Vlad Podoleanu si Ana-Maria Petcu, student la Facultatea de Drept din cadrul Universității Transilvania din Brașov