Avocat drept penal – Dacă ai consumat substanțe interzise și te urci la volan comiți infracțiunea de Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe prevăzută de art. 336 Cod Penal:
- Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
- Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
- Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Ce spun studiile științifice legat de depistarea substanțelor interzise în corpul uman?
Potrivit studiilor din domeniul medical, în sânge, drogurile nu rămân neapărat o perioadă foarte îndelungată. Spre exemplu LSD-ul rămâne în medie doar 3 ore, amfetamina 12 ore, cocaina 48 de ore. Cu toate acestea, în urină perioada este mult mai lungă, zile la rând. Spre exemplu, cu titlu general, canabisul rămâne în sânge doar câteva ore după consum, dar THC (substanța activă din canabis) poate fi depistată în sânge și în urină chiar și după 30 de zile. Prezența maximă a substanțelor în organism este variabilă în funcție de metabolismul persoanei, de greutatea ei, de nivelul de hidratare și de cantitatea de substanță consumată.
Cel mai mult, astfel de substanțe rămân în păr, în cele mai multe cazuri chiar și 90 zile de la consum.
Cantitatea de substanțe consumată și frecvența utilizării afectează cel mai mult intervalul de timp în care substanța rămâne în organism și poate să fie detectată. Spre exemplu, în medie, în cazul consumului izolat de canabis (THC), testul antidrog depistează substanța în urină până la 3 zile de la consum. În cazul unui consum moderat, frecvent, detecția din urină se face, în medie, pentru o perioadă de 7 zile, iar în cazul în care canabisul este consumat zilnic detecția poate să fie realizată la un test antidrog și după timp de 15-30 de zile, în funcție de cantitățile consumate.
Când ne aflăm sub influența substanțelor interzise din punct de vedere penal?
Pentru a fi întrunite elementele infracțiunii de Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe prevăzută de art. 336 Cod Penal este necesar ca persoana să se afle sub influenta acestor substanțe la momentul conducerii autoturismului.
Există situații în care consumul s-a realizat cu câteva zile anterior, iar rezultatul atât la DrugTest cât și la examenul clinic să fie unul pozitiv.
În această situație se impune efectuarea unei expertize medico–legale care să răspundă la mai multe obiective, printre care:
- momentul la care a fost ingerată substanța;
- care este durata de manifestare clinică a intoxicației cu substanța respectivă asupra persoanei în cauză;
- care este intervalul în care dispare din sânge/urină după consum.
Important este de a se demonstra că deși urme ale consumului se află încă în organism, totuși, persoana în cauză nu prezenta manifestarea clinică a intoxicației la momentul conducerii autovehiculului.
Din acest raport poate să reiasă că substanța a fost consumată anterior, iar la momentul comiterii presupusei infracțiuni persoana în cauză nu se afla sub influența substanțelor interzise, chiar dacă în corp există urme ale consumului de droguri.
Într-o astfel de ipoteză în cadrul dosarului penal se va putea dispune o soluție de clasare sau de achitare, după caz.
În lumina unor astfel de probe este creat un dubiu cu privire la faptul probator al conducerii autovehiculului de către persoana aflată sub influenţa substanţei psihoactive, dubiul fiind generat de opinia medico-legală sprijinită de examenul clinic, persoana fiind expusă la substanțe interzise însă nu se afla sub influenta acestora la momentul conducerii autovehiculului.
În practica judiciară, în astfel de situații instanța a avut în vedere că nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă că inculpatul, la momentul conducerii autovehiculului, se afla sub influenta substanței psihoactive, dubiul urmând să profite acestuia, urmând a se va dispune achitarea inculpatului.
Ce se întâmplă dacă sunt găsite droguri la un control de rutină?
Dacă la un control de rutină a poliției rutiere sunt găsite droguri asupra unei persoane aceasta poate fi acuzată și de infracțiunea prevăzută de art. 4 din Legea 143/2000, respectiv deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept (care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă) sau/și deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept (care se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani).
Art. 4 din Legea 143/2000
(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
În mod paradoxal, consumul nu e ilegal, dar dacă cineva deține substanțe interzise pentru consum propriu, comite o ilegalitate. Practic nu este ilegal să consumi, dar dacă ești prins cu substanțe interzise pe care vrei să le consumi, ai săvârșit o ilegalitate.
Notă: Situațiile de fapt generate de acest subiect pot fi extrem de variate, astfel că acest articol nu conține consultanță juridică, ci informații cu caracter general. Vă rugăm să solicitați consultanță de specialitate înainte de a implementa orice decizie întemeiată pe informațiile prezentate.