Avocat dreptul muncii – Există o expunere din perspectiva angajatorului, în cazul unui accident rutier suferit de angajații societății care se deplasează dintr-o localitate în alta, la punctul de lucru al companiei, pe traseul stabilit în cadrul fișei de instruire individuală privind securitatea și sănătatea în muncă, atât cu mașina personală cât și cu diferite mijloace de transport în comun.
Tematica prezință un interes din ce în ce mai accentuat având în vedere multitudinea locurilor de muncă din variate domenii, aflate în afara localităților de domiciliu.
Naveta angajaților intră sub incidența Legii nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă, a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, a HG nr. 1146/2006, a Codului Muncii (Legea nr. 53/2003) precum și a Noului Codului Civil (Legea nr. 287/2009).
Potrivit art. 5 lit. f din Legea 319/2006 termenul de „eveniment” are următorul înțeles ”eveniment – accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situația de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulație, în condițiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum și cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune”.
În capitolul al III din Legea 319/2006, sunt menționate obligațiile generale ale angajatorilor din perspectiva asigurării securității şi sănătații lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. Pe lângă aceste obligații generale mai avem și Art. 12 lit. c) din Legea 319/2006 care prevede obligativitatea angajatorului să țină evidența accidentelor de muncă, respectiv ”să țină evidența accidentelor de muncă ce au ca urmare o incapacitate de muncă mai mare de 3 zile de lucru, a accidentelor ușoare, a bolilor profesionale, a incidentelor periculoase, precum şi a accidentelor de muncă, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. g); ” și obligația prevăzută la lit. d) ”să elaboreze pentru autoritățile competente şi în conformitate cu reglementările legale rapoarte privind accidentele de muncă suferite de lucrătorii săi.” Neîndeplinirea acestei obligații constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Art. 27 din Legea 319/2006 prevede obligativitatea angajatorului de a comunica evenimentele de îndată:
- Inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
- Asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
- Organelor de urmărire penală, după caz.
Neîndeplinirea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei.
În cazul accidentelor de circulație produse pe drumurile publice, în care printre victime sunt și persoane aflate în îndeplinirea unor sarcini de serviciu, organele de politie rutieră competente vor trimite instituțiilor și/sau persoanelor fizice/juridice prevăzute la art. 29 alin. (1) lit. a) și b), în termen de 5 zile de la data solicitării, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la fața locului.
În cazul unui accident de traseu ori de circulație angajatul are obligația să aducă la cunoștință conducătorului locului de muncă şi/sau angajatorului accidentele suferite de propria persoană, obligație prevăzută la art. 23 lit. e) din Legea 319/2006.
În cazul producerii unui astfel de accident de muncă cercetarea evenimentelor este obligatorie și se efectuează în funcție de gravitatea acestuia și de urmările produse, de către angajator, inspectoratele teritoriale de muncă, Inspecția Muncii sau de către autoritățile de sănătate publică teritoriale (art. 29 din Legea 319/2006).
În cazul în care angajatorul nu efectuează cercetarea în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă, acesta poate fi sancționat contravențional cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Art. 30 din Legea 319/2006 enumeră o serie de evenimente care sunt considerate accidente de muncă printre care și:
- ”accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator şi invers;”
- ”accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la locul de muncă sau de la un loc de muncă la altul, pentru îndeplinirea unei sarcini de muncă;”
- ”accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la care este încadrată victima, ori de la orice alt loc de muncă organizat de acestea, la o altă persoană juridică sau fizică, pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, pe durata normală de deplasare;”
- ”accidentul suferit în timpul pauzelor regulamentare, dacă acesta a avut loc în locuri organizate de angajator, precum şi în timpul şi pe traseul normal spre şi de la aceste locuri;”
Evenimente consacrate și de art. 2 alin (10) din H.G. nr. 1425/2006 privind Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006:
- “accident survenit în timpul si pe traseul normal al deplasării de la locul de munca la domiciliu si invers si care a antrenat vătămarea sau decesul;
- accident survenit pe perioada pauzei regulamentare de masa în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasării de la locul de munca la locul unde ia masa si invers, si care a antrenat vatamarea sau decesul;
- accident survenit pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde îsi încaseaza salariul si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul;“
Pentru a fi considerat accident de muncă alin. (2) al art. 30 din Legea 319/2006 prevede că ”deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condițiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulație în vigoare”.
În cazul unui astfel de eveniment angajatorul are obligația de a-l înregistra la Inspectoratul teritorial de muncă precum și la asigurător, potrivit legii. Neraportarea accidentului de muncă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Aspecte esențiale de avut în vedere
Dacă angajatorul respectă prevederile legislative și fișa individuală de instructaj SSM este întocmită în mod corect, adică prevede traseul pe care se deplasează angajatul de la serviciu spre domiciliu și invers, perioada totală de timp necesară pentru deplasare (se precizează obligatoriu intervalul orar și timpul total, necesar deplasării de la domiciliu spre serviciu și invers), acesta nu poate fi amendat contravențional sau considerat responsabil din punct de vedere penal pentru producerea evenimentului.
Conform art. 81 alin. (1) din H.G. nr. 1425/2006 ”Rezultatul instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă se consemnează în mod obligatoriu în fişa de instruire individuală, întocmită pe suport hârtie sau în format electronic, conform informaţiilor prevăzute în anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei şi datei instruirii.”
În acest context subliniem importanța întocmirii dosarului SSM in mod corect și complet, context în care angajatorul ar fi exonerat de răspundere în ipotezele de mai sus, i.e. cazul unui accident de muncă produs pe traseul angajatului de la domiciliu la locul de muncă sau invers, prin intermediul autoturismului personal sau a mijloacelor de transport în comun.
Notă: Situațiile de fapt generate de acest subiect pot fi extrem de variate, astfel că acest articol nu conține consultanță juridică, ci informații cu caracter general. Vă rugăm să solicitați consultanță de specialitate înainte de a implementa orice decizie întemeiată pe informațiile prezentate.